Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Θεατρικό παιχνίδι (Τριθέσιο)


Σιγά - σιγά το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώνεται, οπότε μια ενημέρωση είναι απαραίτητη.
Ο κύριος στόχος για τα παιδιά της Α’ τάξης έχει επιτευχτεί. Δηλαδή τα παιδιά έχουν ήδη ενταχθεί στο σύνολο, ήδη το πλέγμα της κοινωνικοποίησής τους και συνοχής τους έχει εδραιωθεί, αρχίζουν να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα και να κατανοούν τους κανόνες που διέπουν το σχολείο.
Μιμητικά αρχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους σε αυτοσχεδιασμούς, υπάρχει ο ενθουσιασμός για κάθε τι νέο και συνεργασία σε ομαδικά παιχνίδια.

Για τα παιδιά της Β’ τάξης, γνωριζόμαστε ήδη από πέρυσι, υπάρχει μεγαλύτερη άνεση και σχέση εμπιστοσύνης. Είναι πιο ανεξάρτητα και ευέλικτα στους αυτοσχεδιασμούς, στα παιχνίδια, στις κατασκευές, εκφράζουν επιθυμίες, διατυπώνουν, προτάσεις, ιδέες, σκέψεις και σαφώς είναι πιο συνεργάσιμα. Είναι ένα υλικό, ένα δυναμικό με άλλες προοπτικές. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ κοντά και την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης. Είμαι σίγουρος πως θα τα ενθουσιάσει η διαδρομή του ανεβάσματος μιας παράστασης γιατί θα γίνει μέσα από το παιχνίδι, και θα αποτελέσουν και πρότυπο μίμησης για τα πρωτάκια να ακολουθήσουν κι αυτά ενστικτωδώς. Άλλωστε, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο προτέρημα της συνδιδασκαλίας.

Κώστα Τζαφέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου